OKRĘGOWA SPÓŁDZIELNIA MLECZARSKA
w Grodzisku Mazowieckim
Produkujemy na jednej z najnowocześniejszych linii produkcyjnych w Europie.
Nasza historia datuje się od 1944 roku, kiedy to prywatna dotychczas Mleczarnia została zakupiona przez OSM w Grodzisku Mazowieckim. Zatrudnienie w grodziskiej OSM znalazło początkowo 21 osób.
W latach 60-tych zbudowano większość punktów skupu mleka. W połowie lat 90-tych podjęto decyzję o całkowitej reorganizacji skupu mleka w spółdzielni. Zamknięto wszystkie stałe punkty skupu, zakupiono dwie autocysterny do bezpośredniego odbioru mleka od dostawców. A w następnych latach flota samochodowa do bezpośredniego odbioru mleka się powiększała. Począwszy od połowy lat 90-tych rozpoczęły się w spółdzielni modernizacje…
- Przeprowadzono wymianę wszystkich linii produkcyjnych, przebudowano aparatownię, uruchomiono centralną stację mycia, wybudowano nową kotłownię gazową, wprowadzono produkcję napojów fermentowanych, zmodernizowano i rozbudowano budynek produkcyjny, do którego przeniesiono produkcję sera mozzarella.
- Przeprowadzono wymianę wszystkich linii produkcyjnych, przebudowano aparatownię, uruchomiono centralną stację mycia, wybudowano nową kotłownię gazową, wprowadzono produkcję napojów fermentowanych, zmodernizowano i rozbudowano budynek produkcyjny, do którego przeniesiono produkcję sera mozzarella.
- W 2005 oddano do użytku nowo wybudowany budynek odbioru surowca. Poprzez przeprowadzone modernizacje dostosowano zakład do wymogów Unii Europejskiej.
Lata 2014 – 2015 to kolejne innowacyjne rozwiązania w OSM w Grodzisku mazowieckim.
- Uruchomiono i zamontowano nową linię produkcji i konfekcjonowania napojów fermentowalnych – kefirów, maślanek, śmietan i zsiadłego mleka.
- Modernizacji uległy obiekty produkcyjno-magazynowe oraz uruchomiona została automatyczna linia do produkcji, wychładzania i pakowania serów mozzarella.
- Serdecznie zapraszamy do przeczytania relacji oraz obejrzenia filmu z tego wydarzenia: >LINK<
LATTEO
Marka
MISJA
i wyróżnienia
LATTEO
Marka
MISJA
i wyróżnienia
PRODUKCJA
NABIAŁ
W 1994 roku OSM w Grodzisku Mazowieckim rozpoczęto produkcję włoskiego sera mozzarella. Z uwagi na fakt ,że ten delikatny ser znajduje coraz większe uznanie wśród konsumentów i na stałe już gości na Polskich stołach. Rozwój produkcji sera mozzarella Spółdzielnia postawiła na równi z produkcją szerokiej gamy napojów fermentowanych, twarogów, śmietan i mleka.